Natuur als genezer bij hooikoorts

Vandaag een ingezonden brief gestuurd naar de NRC, n.a.v. 2 artikelen over de toegenomen last van hooikoorts. Ik voelde me genoodzaakt toevoegingen te doen want vind dat de auteurs de indruk wekken alsof er niks meer tegen te doen is dan inname van anti-histaminica, corticosteroïden of immuuntherapie…Inderdaad duur, zoals de auteurs stellen. In onderstaande geef ik wat voeding-info en algemene uitleg over de homeopathie-aanpak bij hooikoorts.

 

De natuur als genezer bij hooikoorts     

In reactie op twee artikelen in de NRC van 4 en 26 april “Hooikoorts is geen ongemak maar een aandoening. Wat kun je eraan doen?” en “Hooikoorts kost ons drie miljard euro per jaar”, lever ik graag bruikbare en betaalbare tips waarmee de lezer zich verder kan helpen bij hooikoortsklachten, op een natuurlijke manier.

Teneur van de artikelen is dat er eigenlijk geen ontkomen meer is aan hooikoorts….allerlei invloeden van buitenaf maken het dat steeds meer mensen last krijgen van hooikoorts. Alle bomen die deze klachten veroorzaken worden bij naam genoemd. Door klimaatverandering is het bloeiseizoen langer en komen er steeds meer soorten in ons landje binnengewaaid die last veroorzaken. Ergens wordt er in het artikel wel gezegd dat de overmatige reactie op pollen te maken zou kunnen hebben met afnemende weerstand. Tips om die weerstand te verbeteren (o.a. gefermenteerde voeding) zijn echter mager. Aanbevolen worden antihistaminica, corticosteroïden (!!) en immunotherapie.

Wat mij betreft spreken de auteurs te fatalistisch over hooikoorts. Ik ben het met hen eens dat mensen zich meer bewust zouden kunnen worden van hun gezondheid.  In Nederland sturen we echter niet op preventie en gezondheidsbevordering, maar op ziektezorg. De auteurs spreken over patiënten. Ik spreek liever over mensen met hooikoorts(klachten).

Als homeopaat focus ik op het versterken van de gezondheid, inclusief een gezonde afweerreactie. En daar gaat het om balans: niet te veel en niet te weinig. Je bent gebaat bij een juiste, gebalanceerde reactie op prikkels van buiten. In dit geval de onschadelijke pollen. Bij allergie en hooikoorts reageert ons lijf te heftig met teveel aanmaak van histamine. Ook histamine zélf is nodig en nuttig voor veel processen in ons lijf, maar niet voor pollen. Bij hooikoorts zou je dus kunnen inzetten op verminderen van de aanmaak van histamine. Uit onderzoeken blijkt dat voeding daarbij kan helpen. Voorbeelden van voeding die van invloed is op aanmaak van histamine: probiotoca https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18544899/, curcumine (werkzame stof in de geelwortel, curcuma) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18398870/, (groene) thee https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20652470/ en quercitine (zit in groene thee, appelen, ui en rode kool) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22470478/. Voeding dus…..

Als iemand met hooikoortsklachten zich bij mij als homeopaat meldt, is het voor de keuze van het juiste homeopatische geneesmiddel essentieel te weten of er vooral last is in de neus of ogen, of beide en in welk seizoen. Dus niet zozeer de plant of stof is van belang, maar de reactie van de mens. Ik zal nooit zeggen dat homeopathie altijd (snel) helpt, maar heb te vaak blij verraste mensen meegemaakt. Daar reken ik mezelf als ervaringsdeskundige ook toe.

En tja, als je tóch de omgeving als boosdoener wilt zien: kijk dan eens naar de uitlaatgassen. Pollen plakken zich vast op fijnstof en vormen zo grote concentraties. Dan wordt een gebalanceerde afweerreactie inderdaad erg lastig. En voordat we bomen als onze vijand gaan zien bij hooikoortsklachten: bomen zijn fijnstofafvangers! Daarom: laat de bomen en auto’s staan, ga fietsen en vind een natuurgeneeskundig therapeut voor advies. Beterschap!

 

Natuurlijk Gezond Praktijk

Natuurlijk Gezond Praktijk